Ezt az isteni amerikai palacsintát tavaly nyáron készítettem először, és azóta nem is igazán vágyunk a hagyományos vékony tésztás verzióra, mert annyira bejött, mondjuk azt hozzá kell tenni, hogy én a "sima" palacsintából is azt szeretem aminek kicsit vastagabb a tésztája, no de ezt teljesen más! Amúgy meg szerintem nincs is vele annyi macera, mert itt nem kell óvatoskodni, nehogy véletlenül elszakadjon a tészta, hogy elég mennyiség kerüljön a serpenyőbe, stb. Már rutinból csinálom, mert annyira ízlik mindenkinek, aki eddig kóstolta, hogy nagyon sokszor kellett már összedobnom.
- 1,5 dl tej
- 2 nagy tojás + 2 fehérje
- 40 g vaj
- 1 ek. méz
- 20 g porcukor
- 200 g liszt
- 1 csomag sütőpor
...a szószhoz...
- 200 g erdei gyümölcs
- 3-4 ek. cukor
... és a krémhez
- 500 g mascarpone
- 1 ek. porcukor
- 1 ek. méz
Egy nagyobb tálban robotgéppel elkevertem a tejet, az egész tojásokat, az olvasztott vajat, lisztet, a porcukrot és a sütőport. Egy kisebb edényben egy kis porcukor hozzáadásával kemény habbá vertem a másik két tojás fehérjét, majd hozzáadtam a masszához, és óvatosan összekevertem a kettőt egymással.
Egy kis ideig pihenni hagytam a tésztát, majd a felforrósított palacsintasütő közepére kb. 10 centi átmérőjű masszát öntöttem, lassú tűzön sütöttem, hogy ne égjen meg hamar, majd mikor a tetején apró buborékok jelentek meg óvatosan átfordítottam, és a másik oldalát is megsütöttem. Kb. 12-15 ilyen kis palacsintát kapunk ebből a mennyiségből.
A szószhoz a gyümölcsöt cukorral szirupossá főztem, a mascarponét pedig a cukorral és a mézzel egy kis tálban összekevertem.
Mikor minden elkészült a rétegzés a következő: egy palacsinta, ezt megkenjük mascarpone-val, mehet rá a szósz, és az újabb palacsinta, és így tovább, ki mennyit bír elmajszolni belőle. Jó étvágyat hozzá! :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése